Bugün ve 21-22 Mayıs günleri Aile SaÄŸlığı Merkezleri'nde(ASM) ve Toplum SaÄŸlığı Merkezleri 'nde(TSM) hizmet üretmeyeceÄŸiz.
Birinci basamak saÄŸlık hizmeti sunan yaklaşık 70 bin saÄŸlık çalışanı tüm yurtta, en uzun iÅŸ bırakma eylemi yapmak zorunda bırakılıyor.
SaÄŸlık Bakanlığı, 5 aydır ASM çalışanlarına hafta içi 40 saat çalışmaya ek olarak, Cumartesi günleri 'nöbet' adı altında fazla çalışmayı dayatıyor.
Hafta içi, kendisine kayıtlı bebeÄŸe, hamile kadına aşısını, izlemini yapan; hastasını muayene eden, tedavisini yapan, köy köy gezen, evlerde hastasını ziyaret eden, entegre saÄŸlık hizmeti verilen yerlerde gece gündüz demeden gelen her hastaya bakan, tatillerde ölü muayenesini yapan, ev ev, okul okul aşı kampanyası yürüten,Suriyeli göçmenlerle uÄŸraÅŸan,ADLÄ° nöbet,DEFÄ°N nöbeti yüklenen birinci basamak saÄŸlık çalışanına, ek olarak Cumartesi günleri de gel çalış deniyor.
ASM saÄŸlık çalışanları bu haksız hukuksuz Cumartesi fazla çalıştırma dayatmalarına karşı 5 aydır direniyor ve çoÄŸunlukla ASM'lerini açmıyor.
SaÄŸlık Bakanlığı, ASM çalışanlarının 5 aydır sürdürdükleri kararlı ve baÅŸarılı direniÅŸini kırmak için, 16 Nisan 2015 tarihinde yeni bir yönetmelik yayımlayarak, Cumartesi direniÅŸini sürdürenleri iÅŸten atmakla tehdit eden ağır ceza puanları getirdi.Ödeme-sözleÅŸme yönetmeliÄŸi adeta “Ceza YönetmeliÄŸine”dönüÅŸtürüldü.
SaÄŸlık örgütlerinin, SaÄŸlık Bakanlığı ile bu konuda yaptığı görüÅŸmeler sonuçsuz kalmış, en son TTB'nin SaÄŸlık Bakanı ile bir kez daha görüÅŸme talebi karşılık bulmamış; aksine SaÄŸlık Bakanı MüezzinoÄŸlu, basına verdiÄŸi demeçte TTB 'ye halkın saÄŸlık hizmeti almasını önemsemediÄŸi ÅŸeklinde suçlamalarda bulunmuÅŸtur.
SaÄŸlık örgütleri, saÄŸlık çalışanlarının haklarını savunurken, halkın saÄŸlık hakkını savunmaktan hiçbir zaman geri durmamıştır.
Sağlık Bakanlığı 'na soruyoruz:
Halktan, ödedikleri saÄŸlık primlerine ek olarak, katkı, katılım, muayene, ilave, ilaç farkı vb. adları altında 12 çeÅŸit ücreti kim alıyor?
Özel hastanelere giden halkı, soyup soÄŸana çeviren farkları %200' lere kim çıkardı?
Nüfusun %10'u sigorta kapsamı dışındayken, primlerini ödeyemeyen binlerce yurttaÅŸ saÄŸlık hizmeti için cebinden para ödüyorken,
Koruyucu saÄŸlık hizmetlerinde; bebek ölümlerinden, anne ölümlerine artış yaÅŸanırken; tam aşılı çocuk sayısı düÅŸerken, kızamık salgınları görülürken,
Muayene süreleri 2-3 dakikaya inmiÅŸken, tüm bu haksızlıkları halka kim reva görüyor?
Bu mu halkı düÅŸünmek!
Aile SaÄŸlığı Merkezleri'ni, zincir hastanelerin patronlarına satmadan önce, saÄŸlık çalışanlarını, az paraya, çok çalıştırıp pazarlamaya yönelik giriÅŸimlerinizi güçlendirmeye çalıştığınızı duymayan kalmadı.
ASM'lerin zincir hastanelerine satışı sonrasında, birinci basamakta verilen tüm hizmetlerin paralı olacağını biliyoruz.
Bizler koruyucu saÄŸlık hizmetlerin önemsendiÄŸi, halka yeterli muayene sürelerin ayrıldığı, her kesimin, eÅŸit, ücretsiz, iyi saÄŸlık hizmeti alabildiÄŸi, çalışanların haklarının gasp edilmediÄŸi, saÄŸlık hizmetlerinin toplumun gereksinimlerine göre sunulduÄŸu bir saÄŸlık ortamı Ä°stiyoruz.
Kimin halkı düÅŸündüÄŸü gün gibi ortada!
Bu kadar hekimi-ebe-hemşireyi işsiz,halkımızı hekimsiz-hemşiresiz bırakamazsınız.
Bizleri,dinlenmeden ceza yağdırarak,korkutarak sağlık hizmeti verdiremezsiniz.
Bizler Birinci Basamak SaÄŸlık Çalışanları olarak;
Sağlık Bakanlığını UYARIYORUZ!
Birinci basamak saÄŸlık çalışanları, bugün ve sonraki iki gün, Cumartesi fazla çalışma ve iÅŸten atma tehditlerine karşı, kendi haklarını korumak,insanlık dışı ödeme-sözleÅŸme yönetmeliÄŸinin geri çekilmesi için 3 gün hizmet üretmeyecek.
Taleplerimiz kabul edilene kadar ve ceza yönetmeliÄŸi geri çekilene kadar mücadele edeceÄŸimizi belirtiyor ve halkımızı da ‘SaÄŸlık Hakkı’ için saÄŸlık çalışanlarına destek vermeye ,mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz.
Saygılarımızla.
HATAY TABÄ°P ODASI
SAÄžLIK VE SOSYAL HÄ°ZMET EMEKÇÄ°LERÄ° SENDÄ°KASI
BÄ°RÄ°NCÄ° BASAMAK BÄ°RLÄ°K DAYANIÅžMA SENDÄ°KASI