Ä°nsan havasızlığa bir kaç dakikadan fazla dayanamayız. Temiz hava ve bol oksijen saÄŸlıklı bir yaÅŸamın olmazsa olmazıdır.
Kirli hava hastalık ve ölümlere neden olur
Öte yandan havanın kirlenmesi kalp ve akciÄŸer hastalıklarında artışa ve ölümlere neden olur. Astım, sürekli öksürük ve balgamla giden akciÄŸer hastalıklarına neden olur. Ayrıca gıdaların kirlenmesine ve sindirim sistemimizde de rahatsızlıklara neden olabilir. Hava kirliliÄŸinden en çok çocuklar, yaÅŸlılar ve hastalar etkilenirler.
Kirli hava kansere neden olur
Dünya SaÄŸlık Örgütü 2013’de yaptığı açıklamada, hava kirliliÄŸini insanda kesin kanser yapan etkenler listesine almıştır. Kirli hava akciÄŸer kanserlerinin sıklığını artırır.
Peki içinde yaÅŸadığımız ÅŸehirde soluduÄŸumuz hava ne durumdadır
Ä°limizde Antakya ve Ä°skenderun olmak üzere iki noktada resmi ölçüm istasyonu bulunmaktadır. DiÄŸer ilçelerimizdeki durum bilinmemektedir.
Resmi kaynaklardan elde edilen bu verilere göre 2013 yılında ölçüm sonuçları yıllık ortalama partikül madde (PM10) Antakya için 64, Ä°skenderun için 67 mikrogramdır. Yıllık ortalama yanısıra kısa vadeli sınır deÄŸerlerin aşımıda ilimizde önemli düzeydedir. Antakya istasyonunda 64 Ä°skenderun’da da 41 kez sınır deÄŸerler aşılmıştır. Kükürt dioksit oranı Antakya için yıllık 9, Ä°skenderun için 14 mg/m3 dür. 2013-14 kış dönemi için partikül madde 113 mg/m3 dür. Dünya SaÄŸlık Örgütünün önerdiÄŸi oran ise yıllık 20 mikrogramdır. Avrupa birliÄŸinin önerdiÄŸi yıllık ortalama ise 40 mikrogramdır.
Bu sonuçların ilimizde hava kalitesi arzu edilenden uzaktır. BaÅŸka bir deyiÅŸle kirli hava önemli bir halk saÄŸlığı sorunudur. Özellikle kış aylarında hava akımının az olduÄŸu günlerde kirlilik üst düzeylere çıkmaktadır.
Hava kirliliÄŸi önlenebilir bir durumdur
Hava kirliliÄŸi bazı önlemle azaltılabilir ve önlenebilir bir durumdur. Bunun için önerilerimiz;
DoÄŸalgaz ulaÅŸan bölgelerde doÄŸalgaza geçiÅŸ için hızlandırma iÅŸlemleri yapılmalıdır. DoÄŸalgaz ulaÅŸmasına raÄŸmen kömür kullanımı sürmektedir. Kalitesiz yakıt kullanımı önlenmelidir Baca denetimleri düzenli olarak yapılmalıdır. Kalorifer yakanların eÄŸitimleri sürdürülmelidir. Araç muayeneleri ve denetimleri yapılmalıdır. Binalarda ısı yalıtımları saÄŸlanmalı Kirlilik oluÅŸması durumunda, yaÅŸlılar, çocuklar ve hastaların zorunda kalmadıkça sokaÄŸa çıkmamaları konusunda uyarılmalıdır.
Özetle Antakya ve Ä°skenderun’da kirli hava saÄŸlığımızı tehdit etmektedir. Bu soruna karşı baÅŸta yöneticiler olmak üzere tüm bireyleri daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. DoÄŸalgazın ulaÅŸtığı bölgelerde bir an önce doÄŸalgaza geçilmesi önemli bir önlemdir.
Saygılarımızla kamuoyuna duyurulur…
Prof. Dr. Tacettin İnandı
Hatay Tabip Odası YK Başkanı