GÖRÜŞÜMÜZ ALINMADAN ÇIKARILMASI PLANLANAN TORBA YASA YASA TASARISININ GERİ ÇEKİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ!
Şu anda Meclis Komisyonlarından geçen yasa tasarısı ile birinci basamak çalışanlarının çalışma koşulları ve sürelerinde önemli değişiklikler getirilmektedir. Acil nöbetlerinin yanısıra ASM’lerde de nöbetlerin önü açılmak istenmektedir. Çıkartılması planlanan mevcut yasaya aşağıdaki nedenlerle karşıyız.
Görüşümüz alınmamıştır!
Biz sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve sürelerini düzenleyen bu yasa oluşturulurken görüşümüz alınmamıştır. Yapılan eleştiri ve öneriler de dikkate alınmamıştır. Oysa bizlerin koşulları düzenlenirken görüş ve önerilerimizin alınması en doğal hakkımızdır. Şu hali ile bir dayatma ve zorlama söz konusudur.
Yapılması planlanan değişiklikler sorunları çözmeyecek daha da karmaşıklaştıracaktır!
Yapılması planlanan değişiklikler sorunları çözmeyecek aksine daha da karmaşık hale getirecektir. Halen birinci basamakta çalışan aile hekimlerinin ve diğer sağlık çalışanlarının iş yükleri çok fazladır. İş yüklerinin daha da artırılması hizmette nitelik sorunları doğuracaktır. Bu nedenle aile hekimlerine yeni görevler verilmesi düşünülüyor ise, mevcut iş yüklerinin azaltılması zorunludur.
Temel sorun sistemle ilgilidir!
Mevcut sistem aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerini bir ekip hizmeti olmaktan çıkarmıştır. Yine mevcut sistem birinci basamak sağlık hizmet sunumunu kısmen özelleştirmiştir. Kısmen özelleşen, önemli ölçüde ticarileşen ve bir ekip hizmeti olmaktan çıkan birinci basamak sağlık hizmeti sistemi ile bu sorunları aşmak zordur.
Uygulanmakta olan aile hekimliği sisteminin olağanüstü durumlar, acil sağlık hizmetleri, çevre sağlığı hizmetleri, geçici yer değişiklikleri ve nüfus hareketliliklerinde ortaya çıkan sorunlara cevap veremediği çok açıktır.
Sağlık sistemi üzerinde gereksiz bir iş yükü yaratılmıştır. Sağlık alanında yapılan işlerin önemli bir kısmı gereksiz ve yararsızdır.
Çözüm sistemde köklü değişikliklerle olanaklıdır!
Çözüm birinci basamak sağlık hizmetlerinin yeniden ekip hizmeti haline dönüştürülmesi, kamu eli ile sunulması ve aile hekimliği modelinin de bu sistem içinde yapılandırılmasından geçmektedir.
Çözüm sağlık çalışanlarının görüşlerinin alınması ile olanaklıdır!
Çözüm tepeden inme yaklaşımlarla değil, aşağıdan yukarıya, demokratik ve katılımcı yönetim anlayışı ile sağlanabilir. Bu açıdan çalışanların görüşünün alınması son derece değerlidir.
İşte yukarıda saydığımız tüm bu nedenlerle, bu torba yasanın geri çekilmesini talep ediyoruz.
HATAY TABİP ODASI
SAĞLIK VE SOSYAL HİZMET EMEKÇİLERİ SENDİKASI HATAY ŞB.
HATAY AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ