Değerli meslektaşlarım, değerli basın emekçileri;
Anayasa ve ülkemizin kabul ettiği evrensel yasal düzenlemeler hiçe sayılarak sağlık çalışanlarının ifade özgürlüğü ve görüş açıklama hakları, 29 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile ortadan kaldırılmak istenmiştir. Aralık ayında ara sözleşme döneminde pek çok arkadaşımız ‘’sözleşmeni uzatmayız’’ diye tehdit edilmiş ve meslektaşlarımızın sözleşmeleri feshedilmeye çalışılmıştır.
Yönetmeliğin ihtar puan cetveline eklenen yeni maddeye göre:
Kamu görevleri hakkında izinsiz olarak basına, haber ajanslarına, radyo ve televizyon kuramlarına veya sosyal medya araçlarıyla bilgi veya demeç vermek 50 ceza puanı
Başta pandemi sürecinde olduğu gibi, toplum sağlığını, hekimleri ve sağlık çalışanlarının haklarını savunan, kamuoyunu bilgilendiren, görüş ve önerilerini, taleplerini basın ve sosyal medya aracılığıyla üç kez dile getiren Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının sözleşmeleri feshedilebilecek.
Aynı sözleşmenin 7. Maddesi başta olmak üzere ASM çalışanlarının mevcut iş güvencesi tamamen ortadan kalkmıştır.
Sözleşmelerin yenilenmesi belirsiz bir komisyonun kararına bırakılmış durumda.
MADDE 7- (1) Sözleşme süresi sonunda, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı olarak görevine devam etmek isteyenlerin sözleşmesi yenilenir. Ancak bir sözleşme döneminde bu Yönetmeliğin eki (EK-3 AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA UYGULANACAK İHTAR PUANI CETVELİ)’nde yer alan fiillerden 5 ve daha fazla kez ihtar puanı verilmesi veya toplamda 150 ve üzerinde ihtar puanına ulaşılması halinde müdürlükçe komisyon oluşturularak değerlendirme yapılır. Değerlendirme neticesinde komisyon tarafından; yeniden sözleşme imzalanmasına veya sözleşmenin yenilenmemesine karar verilir. Aile sağlığı çalışanları için verilecek kararlarda aile hekiminin görüşü de alınır. Komisyonun teşekkülü ile çalışma usul ve esasları Bakanlıkça belirlenir.
Bakanlık müfettişlerince yapılacak inceleme ve soruşturma neticesine göre sözleşmenin yenilenmemesi kararı verilebilir.
Entegre sağlık hizmeti sunan Aile Sağlığı Merkezinde çalışan hekimler mazeretsiz işten atılabilecek.
ı) Görevi başında bulunduğu halde entegre sağlık hizmetlerinde mazeretli olup olmadığına bakılmaksızın beş nöbet görevini yerine getirmediğinin/getiremediğinin tespit edilmesi,
Aile Sağlığı Merkezi çalışan hekimlerin sağlık emeçilerinin iş güvencesini ortadan kaldıran sözleşme ceza puanları daha da ağırlaştırılarak sözleşme fesihleri kolaylaştırılıyor:
Bir sözleşme dönemi içerisinde herhangi bir fiilin ikinci ve devam eden ihlallerinde, ihtar puanı iki kat olarak uygulanır.
Performansa bağlı güvencesiz çalışan Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarına aşı, bebek ve gebe izlemlerinde olduğu gibi negatif performanslarına kronik hasta yönetimi ek görev ve sorumluluğunu da yükleyerek baskı altında emek gaspı katmerleştiriliyor.
Kayıtlı kişiler ile ilgili olarak, hipertansiyon, diyabet, kanser ve obezite gibi hastalıkların taranması, takibi ve takip sonucunda meydana gelen değişim oranları ile vaka yönetimine göre (0,90) ila (1,50) arasında belirlenecek olan tarama ve takip katsayısı ile ara puan çarpılmak suretiyle maaşa esas puan hesaplanır. Bakanlıkça sevk sistemi uygulamasına geçilmesine karar verilen il ve/veya ilçelerde tarama ve takip katsayısı (0,90) ila (2) arasında uygulanır.
İhtar Ceza cetveline yeni 40 maddesine göre, Aile Sağlığı Merkezlerine başvuranların gerçek dışı beyanlarıyla tehdit gibi muğlak suçlamalarda bulunması, bu durumun 3 kez olması durumunda sözleşme fesihlerinin gerçekleşmesi, mesleki bağımsızlığı, kişisel hakların ihlali, tehdit altında çalışmayı beraberinde getireceğini daha önce belirtmiştik.
40.Görev yerinde kişilere basit tıbbi müdahale ile giderilebilir fiili eylemde bulunmak veya tehdit etmek 50 ceza puanı
İş güvenliğimiz sürekli tehdit edilmiş, anayasal haklarımız engellenmeye çalışılmıştır.
Tüm Türkiye’de sağlık bileşenleri olarak Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin, başta aile hekimlerine kayıtlı nüfusun düşmesiyle birlikte azalan, yetersiz hale gelen ücretlerin, emeklerinin karşılığı olan düzeye kavuşturulması amacıyla katsayı değişikliği yapılmasını defalarca talep ettik, birçok kez açıklama yayınladık. Sağlık Bakanlığı, ücretlerde iyileştirmeyi bırakın toplumun sağlık hakkı, hekimlerin, sağlık çalışanlarının temel hakları için söz söyleyen hekimleri, sağlık çalışanlarını susturmayı, kolayca işten atmayı içeren yönetmelik yayınlamaktan kaçınmamıştır.
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi ve özlük haklarında iyileştirme yapılması talebiyle bugün ve yarın iş bırakıyoruz.
Çünkü sözleşme fesih komisyonlarının baskısı altında, cezalandırılma tehdidiyle, düşünce özgürlüğümüzü elimizden alan yönetmelikle, her gün eriyen yoksulluk sınırının altında maaşlarımızla ve şiddetle bir arada çalışmak ve yaşamak istemiyoruz.
İbni-Sina’nın bir sözü var "Bilim ve sanat itibar görmediği toplumları terk eder" ve ne yazık ki meslektaşlarımız yurtdışına gidiyor.
Sağlık bakanlığının bu baskıcı, kadir kıymet bilmez tutumuna karşı mücadeleyi sürdüreceğimizi, sözleşme yönetmeliğinin iptali için her türlü fiili mücadelemizi yapacağımızı, zaten yasal dayanağı olmayan baskıcı maddelerin iptali için hukuki yolları da sonuna dek kullanmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Emek bizim söz bizim sağlık hepimizin!!
Destek veren Hatay Diş Hekimleri Odasına teşekkürler
Hatay Tabip Odası,
Hatay Aile Hekimleri Derneği,
SES Hatay Şubesi,
Genel Sağlık İş İl Temsilciliği,
Hekim Birliği Sendikası İl Temsilciliği.
Hekimsen İl Temsilciliği