Meslektaşımıza Yönelik Bu Saldırıdan Derin Üzüntü Duyduk
Değerli basın mensupları değerli meslektaşlar...
Hemen her gün ülkemizde, bölgemizde şiddet haberleri duyuyor, görüyor ve yaşıyoruz. Sağlık alanında da şiddet son derece yaygın olarak yaşanıyor.
Son olarak İskenderun Devlet Hastanesinde 07.08.2014 tarihinde meslektaşımız Dr. Ömer Faruk Kaçar yardım etmeye çalıştığı bir kişi tarafından saldırıya uğradı ve yaralandı. Meslektaşımıza yönelik bu saldırıdan büyük üzüntü duyduk, kendisine geçmiş olsun diyor, saldırıyı yapanı kınıyoruz.
Şiddet nedeni ne olursa olsun kime karşı yapılırsa yapılsın kabul edilemez
Şiddet nedeni ne olursa olsun kabul edebileceğimiz bir durum değildir. Hele de sağlığı ve yaşamı korumaya adanmış bir mesleğe yönelik şiddet asla kabul edilemez. Meslektaşımız çok yoğun çalışarak toplumda son derece önemli bir görevi yerine getirmektedir. Ülkemizde hekimlik mesleği artık birinci derece riskli meslekler arasında sayılmakta ve gün geçtikçe tercih edilmesi azalmaktadır. Bugün hekime karşı şiddet, aslında hastalarımıza, sağlığımıza ve topluma yönelik şiddettir.
Şiddetle sorunlarımızı çözemeyiz, daha da karmaşık hale getiririz.
Yaygın olarak kullanılmasına karşın şiddet sorunlarımızın çözümüne katkı sunmaz, tam aksine sorunlarımızı derinleştirir ve çözülemez hale getirir. Sorunlarımız barışçıl, demokratik, uzlaşmacı ve karşılıklı saygı kuralları içinde tartışarak konuşarak çözebiliriz. Şiddetin kazananı yoktur.
Sorunların sorumlusu bizler değiliz
Sağlık Sisteminin çok önemli sorunları vardır, ancak bu sorunların sorumlusu çalışanlar, hekimler değildir. Sağlık hizmetlerinin ticarileştiği, kar etmenin rekabetin çok öne çıkartıldığı hastanın çıkarın geri plana atıldığı bir sistem de çalışmak zorunda bırakıldık. Gereksiz talep yaratılarak hastanelerde kuyruklar oluşturuldu.
Çok ağır koşullarda çalışıyoruz
Bugün sağlıkta dönüşüm olarak ifade edilen uygulamaların aksaklıklarının sıkıntılarını sağlık çalışanları olarak bizler çekmekteyiz. Sistemin kusurlarının sorumlusu olarak devamlı sağlıkçılar işarete edilmekte ve şiddet olaylarının gün geçtikçe artmasına sebep olmaktadır. Sağlıkta dönüşüm ile sağlık çalışanları itibarsızlaştırılmış ve hırpalanmıştır. Sağlık çalışanları olarak bizler de bugün ki koşullardan hoşnut değiliz.
Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası bir an önce çıkartılsın
Meslektaşları olarak arkadaşımıza yapılan saldırının takipçisi olacağız. İlk günden beri olduğu gibi daima meslektaşımızın yanında olacağız. Bu sistemi çözmek zorunda olanlarda uygulayıcılarıdır. Buradan yöneticilerimize tekrar çağrıda bulunmak istiyoruz, Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları olarak önerdiğimiz Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasasını bir an önce çıkartılmalıdır.
Şiddeti önlemeye yönelik önlemler alınsın
Bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki; hekimlere yapılan bu saldırılar son olsun. Artık şiddet görmek istemiyoruz. Şiddetin azaltılması, güvenli iş ortamlarının sağlanmasını istiyoruz. Bunun için tüm kurumlar her bir şiddet olayını ciddi biçimde incelemeli ve nedenlerini ortaya çıkartmalı, önlemek için çaba harcamalıdır. Şiddet uygulayan gerekli hukuksal cezaları almalı, hoşgörü gösterilmemelidir.
Her koşulda görevimizi en iyi şekilde yerine getireceğiz
Ülkemizde yaşanan sorunların, sıkıntıların farkındayız. Ancak her türlü olumsuzluğa rağmen, gece gündüz demeden her türlü sağlık sorununuzda yanınızda olmaya, sizlere en iyi hizmet vermeye ve iyi hekimlik yapmaya devam edeceğiz.
Saygılarımızla